Placera dina länkar rätt vid byten och länkbygge

LänkarNär du arbetar med SEO, affiliate eller någon annan form av internetmarknadsföring har du säkert byggt länkar. När du bygger länkar själv eller byter länkar med någon annan är det viktigt att du tänker på placeringen utav länken. Var du väljer att placera din länk varierar från situation till situation, i detta inlägg tänkte jag fokusera kring min egen tanke utav länkplacering när det gäller byte av länkar och när jag bygger egna länkar från mitt sitenätverk.

Den bästa placeringen enligt mig, som också är ganska logisk är i ett relevant textstycke gärna så tidigt som möjligt. Skall jag länka till min egen sida från en blogg eller byta en länk med någon så önskar jag helst att få en relevant bloggpost som innehåller en länk till min sida. Undantag finns så klart från starka domäner(då kvittar det om den är relevant eller inte) eller en domän som är relaterad till det din sida handlar om där en länk från första sidan, sidebaren eller footern skulle vara det optimala eftersom den alltid kommer ligga där och ge maximal länkjuice från förstasidan.

Problemet med ett blogginlägg är att efter ett tag försvinner det i ett arkiv och bort från huvudsidan, och får då också mindre länkjuice från huvudsidan då ett inlägg sällan har mycket inlänkar i sig själv, därför finns det inget riktigt bra svar och en generell regel hur du skall placera din länk, men tänk relevans. För mig så avgör relevansen och styrkan på en domän vart jag placerar en länk.

En relevant länk i ett inlägg som handlar om det du länkar till är också ett mervärde för besökaren på sidan, medan en länk i sidebar(bloggroll), footer eller på en länksida ger ett litet för att inte säga obefintligt värde för besökaren.

Skall du byta länka med någon så är alltså min rekommendation att försöka få till ett blogginlägg som du själv får skriva eller som är relevant till den målsida du länkar till eller/och en länk från startsidan om sidan du får länk ifrån är starkt relaterad till den målsida du länkar till.

Unvik om det är möjligt att din länk hamnar bland massa andra länkar, ju fler inläggar som finns i sidebaren/bloggrollen desto mindre värde får din länk både i Google’s ögon och för besökaren. Lägg aldrig din länk på en så kallad länksida vars syfte är enbart att lista massa länkar till ”partners”.

 • Vad är din synpunkt kring placering av länkar? Diskutera gärna!

7 reaktion på “Placera dina länkar rätt vid byten och länkbygge

 1. Stefan Nilsson

  Problemet med blogginlägg är att så fort dessa försvinner från förstasidan så är länkkraften minimal eftersom dessa saknar i regel saknar inlänkar. Placerar du den däremot i sidkolumnen så får du bra mycket bättre länkkraft från förstasidan vilket borde ge större fördel än ett blogginlägg som saknar inlänkar.

  Svara
  1. Fredrik Johansson Inläggsförfattare

   Det beror självklart på vilken situation — men jag brukar föredra relevans först. Men jag får nog omformulera mig i inlägget lite för att bli tydligare det är svårt att greppa alla situationer, och du har rätt i det du skriver.

   Svara
  2. Fredrik Johansson Inläggsförfattare

   Insåg att det är svårt att dra en regel som gäller alla situationer, uppdaterade därför inlägget så det täcker både din synpunkt och det jag fokuserade på med relevanta länkar i texter :-)! Tack Stefan!

   Svara
 2. Petter Hedman

  Bra artikel.
  Om artikeln man skriver får mycket kraft i form av egna inlänkar är det ju kalas.
  Om inte, så är det nog att föredra att lägga länken i sidokolumnen.

  En länk är alltid en länk oavsett, enligt mig.
  Man behöver få till mixen, kraftfulla och svagare länkar, för det naturliga utseendet på sitt länkbygge.

  Petter

  Svara
 3. Urban

  Länkar till ett tidigare blogginlägg finns det plugins för om vi pratar WP där man i artiklar i liknande ämnen kan skicka länkkraft bakåt till gamla inlägg. Om man nu inte väljer att göra det manuellt.

  Går man sedan på relevans så får man jämföra med hur det är att ligga tillsammans med kanske 50 andra länkar om andra ämnen i en bloggroll/sidebar som i en del motsvarare footerlänkar. Mot då att finnas i ett 100% relevant inlägg.
  Sedan hur mycket länkstyrkan minskar när inlägget flyttas bakåt kan man fundera på. Jag har inte sett någon direkt test av det hela. Men om man provar att peta in en länk i ett gammat inlägg så kommer man se att den ger effekt.

  Svara
 4. Seotjejen

  Håller i princip helt med, dock kör jag inte stenhårt på detta, eftersom jag tror det är viktigt med en mix av olika sorters länkar också, så jag försöker ha detta i åtanke.

  Svara

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *